Patchwork is een verzamelwoord. Het houdt in: lapjes op elkaar, tegen elkaar, genaaid of gestikt al of niet een gebruiksvoorwerp of louter decoratief. Soms zeer kunstzinnig en modern abstract, andere keren klassiek en een mal herhaalt in verschillende kleuren. Soms in een blok verwerkt en zo een nieuwe tekening te krijgen. Kleur op kleur of eindeloze combinaties van degrade tot contrasterend. Werkelijk een kleurrijkere hobby bestaat er niet. de stukjes stof kunnen miniem klein zijn maar ook groot en bewerkt met borduursels.

Er bestaan quilts van corsetten, dassen, jeans, t shirts, maar het makkelijkst is katoen van ongeveer 100 gr per vierkante meter. Zo leren wij het ook aan. In onze winkel zijn er duizend verschillende stofjes maar allemaal patchwork kwaliteit.

Van patchwork maken we een quilt door er een volumevlies of vulling van katoen of polyester achter te leggen en dan af te werken met een beschermende achterkant. Die drie lagen worden doorgequilt, gestikt of geknoopt wat een bijkomend relief effect geeft.

Zo gebruiken we ook allerlei hulpmiddelen. Speciale aangepaste latten, rolmes, fijne naalden, karton, plastiek, freezer papier, allerlei vlieselines, zoals voor het blokhut patroon. Dus om de logcabin te maken is het makkelijkst om op een raster te stikken. Deze raster heeft al een verdeling van centimeters en dat maakt het super simpel, allez toch makkelijker dan alles zelf te moeten uit werken.

Patchwork is een Engels woord dat in onze taal lapjeswerk of reparatiewerk zou betekenen. Maar het is nu algemeen aanvaard om het kunstwerk van stofjes naaien in bepaalde motieven beschrijft.

Patchwork ontstond uit noodzaak om iets mooi te herstellen, ook om een bedrukt lapje met een aantrekkelijk motief te accentueren, om warm beddegoed te maken uit de restjes van klederen. Toen was er vooral katoen voor dat er synthetische stoffen waren, makkelijk om te verwerken. Deze vorm van handvaardigheid groeide vooral onder de pioneersvrouwen in de nieuwe wereld omdat zij westwaarts reisden waar er geen winkels waren. Noodzaak en huisvlijt ontwikkelden deze lappendekens tot een kunstwerk.

In de vroege 20ste eeuw verschenen er regelmatig patronen in de vrouwenblaadjes en toen het naaimachine één van de eerste moderne huishoudapparaten werd, evolueerde de grote van de dekens. De economie van de VSA stoelde op het plukken en verwerken van katoen.

In de 18de en 19de eeuw werden er in Amerika meer quilts genaaid dan in de Europese landen. Patchwork is dan ook echt een hoeksteen in hun cultuur. Tot de dag van vandaag is deze hobby nog steeds populairder in de Verenigde Staten dan in andere delen van de wereld.

Patchwork is pas een quilt als de lapjes een tussenvulling krijgen en rugkant en dan noemen we het doorgaans een quilt.

De katoen industrie in het zuiden van de Verenigde Staten in de 18de eeuw is ook de industrie die veel slaven naar de nieuwe wereld bracht. Maar ook kinderen werden tewerkgesteld om de katoen te maken. Sommige slaven leerden ook quilts en hielpen de vrouw des huizes. Er is al enkele jaren een “Why Quilts Matter” organisatie omdat via de oude quilts veel historiek werd vastgelegd. In sommige gebieden was er immers geen “administratie” maar aan de hand van deze antieke quilts werden er wel verhalen verteld.

De samenhorigheid die dit handwerk vereiste, vooral bij grote quilts, verenigde de vrouwen in de ontwikkelingsjaren van de VSA. De Amish populatie, die nog steeds alles op de hand maken, zijn daar nog een getuigenis van.

Patchwork, hier in België, herleefde eind jaren 70. Zo wat rond de tijd van de hippies. Onze Belgische Quilters Gilde startte in 1989. In de States zijn er heel veel gildes, maar ook in Engeland en Australië is het populair.

Soms zeggen mensen dat het echte patchwork handwerk is, maar dat is zo fout als het maar kan zijn. Het ontstond toen er nog geen machines waren en dat is ook zo met kleding maken of koken. Het feit dat je verschillende kleuren en vormen aan elkaar of op elkaar naait en er één geheel van maakt: dat is patchwork.

Tweede misconcept: restjes verwerken. Een hutsepot is etensrestjes verwerken, toch zijn er heel veel recepten om verse ingrediënten te verwerken. Ook zo met patchwork: het belangrijkste is een mooi aantrekkelijk geheel te scheppen, daarom moet men de tijd nemen om de kleuren vast te leggen, de vormen te bepalen, de manier van naaien en samen te stellen om foutloze naden te hebben.

Er zijn tal van voorbeelden dus gebruik de kennis van anderen om dit te leren, net zoals je een recept gebruikt om te koken..

Zie voor werk van onze cursisten op facebook: HobbyPatchers.

Ook facebook pagina “HobbyPatch “diana’s HobbyPatch”

persoonlijk over mijn dagelijks leven en uitingen : Diana HP Behets

Community “HobbyPatchers” k ben ook lid van meerdere groepen.

IMG_1987
lintjes patchwork gemaakt door Martine.

 

IMG_1985